Matige selectie spelers bij voetbal

Door Dreeke fixed op vrijdag 31 oktober 2014 07:50 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 4.436

Het moet op een bepaald moment opvallen dat er op de voetbalvelden veel spelers rondlopen met matige voetbal kwaliteiten, geen overzicht, niet kunnen pasen, geen goede bal aanname. Als je een wedstrijd vergelijkt uit de eredivisie en de eerste divisie is dit verschil al enorm, en als je dan een wedstrijd uit de eredivisie en Spanje of Engeland vergelijkt is het verschil weer enorm.
Er lopen echt heel veel goede spelers rond die op kleine leeftijd al een goed voetbal inzicht hebben, kunnen pasen en een bal kunnen aannemen, en deze spelers worden vervolgens afgeserveerd met allerlei argumenten(inclusief de hiervoor genoemde) die leuk klinken voor de gemiddelde onwetende ouder (geen inzet, langzaam, te voorzichtig/te agressief, wel/geen schopper).

De reden dat er zulke slechte spellers zijn is niet zo ingewikkeld als je goed oplet, hier is mijn observatie aangevuld met die van diverse ouders met voetballende kinderen, of oud voetballers.

De selectie wordt als volgt samengesteld:
1. Spelers van vaders die sponsor zijn
2. Spelers van bestuursleden en trainers
3. Spelers van vriendjes van 1 en 2
4. Eventueel aangevuld met de goede spelers die natuurlijk niet beter mogen zijn dan de spelers uit 1,2 en 3

Spelers van nummer 4 mogen alleen op posities spelen die ‘minder’ belangrijk zijn, mid-mid (of egenlijk de as van het veld) is dus een positie waar deze spelers niet spelen.

Dit gebeurd nagenoeg bij elke club, een club die zegt dat dit niet te doen liegt. Bestuursleden en sponsoren hebben ze nl. hard nodig, en deze personen beslissen nu eenmaal over de selectie spelers.

Dus wat kan je doen om je zoon in een selectie te krijgen hangt af van je kwaliteiten en je portemonnee:
Sponsor worden:
Pro: Geen kwaliteiten vereist, kost geen tijd
Con: kost geld

Bestuurslid worden:
Pro: Kost geen geld
Con: Kost tijd

Trainer worden:
Pro: Kost geen geld, kost geen tijd
Con: Enige voetbal kennis vereist (dit kan je ook faken)

Goede vrienden worden met bestuursleden en trainers, dit is een wat onzekere route:
Pro: Kost geen tijd
Con: Goed met mensen kunnen omgaan

Zorgen dat je zoon een goede speler is, dit is de meest onzekere route 

Volgende: Dataverbruik verminderen van je smartphone 07-'15 Dataverbruik verminderen van je smartphone
Volgende: Zelf rijdende auto's 10-'14 Zelf rijdende auto's

Reacties


Door Tweakers user Deshmir, vrijdag 31 oktober 2014 08:05

Volgens mij vergeet je het aloude /kontenkussen\..
De mensen die het leuk vinden om achter mensen hun reet aan te dwarrelen om zo het een en ander voor elkaar te krijgen voor hun kiddo's...
In de volksmond noemen ze dat op de sportclub dan "vriendjespolitiek".. maar dat mag niet zo genoemd worden..

Door Tweakers user hyptonize, vrijdag 31 oktober 2014 08:32

Je hebt helemaal gelijk. Een betere, goedkopere is om gewoon professioneel voetbal af te schaffen. Scheelt weer een hoop vuurwerk en vandalisme. :)

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 31 oktober 2014 10:07

Scheelt weer een hoop vuurwerk en vandalisme
Dat verplaatst zich dan wel naar ijshockey, of volleybal, of schaatsen... Hte probleem is de sport niet maar dat sommigen dat als excuus gebruiken als uitlaatklep, en dat zul je blijven houden....

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 31 oktober 2014 11:12

Deshmir schreef op vrijdag 31 oktober 2014 @ 08:05:
Volgens mij vergeet je het aloude /kontenkussen\..
De mensen die het leuk vinden om achter mensen hun reet aan te dwarrelen om zo het een en ander voor elkaar te krijgen voor hun kiddo's...
In de volksmond noemen ze dat op de sportclub dan "vriendjespolitiek".. maar dat mag niet zo genoemd worden..
Ik heb het niet zo genoemd, maar dit is optie 3 ;(

Door Tweakers user Yodah, vrijdag 31 oktober 2014 11:24

Wat een calimero verhaal. Ik herken dit zeker niet. Er zijn ongetwijfeld verenigingen of teams waar politiek wat belangrijker is, maar er zijn heel veel clubs waar gewoon op kwaltieit geselecteerd wordt. Ik heb persoonlijk nog nooit meegemaakt dat een speler die bij de beste 5 van zijn jaargang hoort niet in het eerste jeugdteam staat.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar mijn ervaring is dat trainers en coaches vaak in staat zijn om objectiever naar spelertjes te kijken dan ouders die allemaal een nieuwe messi in hun spruit zien. Daarbij is het natuurlijk niet leuk om te horen dat je zoon of dochter minder goed is dan anderen.

Sowieso is het moeilijk om teamindelingen zo te maken dat alle betrokkenen er blij mee zijn, dat merk ik zelfs bij de lagere senioren teams waarbij de meeste spelers er zelf voor gekozen hebben om recreatief te voetballen op de zondagmorgen. Dan nog zijn er zure gezichten als er een keer iets verandert.

Verder vergeten mensen nog wel eens dat veel van de mensen die betrokken zijn bij de begeleiding van de jeugdteams en de moeilijke keuzes moeten maken ook gewoon vrijwilliger zijn en dat het maken van deze keuzes een noodzakelijk kwaad is dat bij hun onbetaalde functie hoort. Hier kan de schoen ook wel eens wringen, want niet alle trainers/coaches hebben zelf op hoog niveau gevoetbald of hebben de capaciteiten om het voetbaltalent van de spelertjes goed in te schatten. En daarbij geldt natuurlijk ook, de beste stuurlui (de ouders) staan aan wal.

No offence overigens :9, misschien heb ik alleen goede en 'eerlijke' clubs gezien.

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 31 oktober 2014 18:14

Yodah schreef op vrijdag 31 oktober 2014 @ 11:24:
Wat een calimero verhaal.... misschien heb ik alleen goede en 'eerlijke' clubs gezien.
Wat een struisvogel verhaal, misschien heb ik alleen foute en 'oneerlijke' clubs gezien en ouders/spelers gesproken.

Fijt blijft dat sommige clubs zo blij zijn met bestuursleden en sponsoren dat dit gebeurt, en niet op een paar clubs maar structureel.

Ook no offence :+

Door Tweakers user -RetroX-, vrijdag 31 oktober 2014 20:55

fijt => feit

Dit beperkt zich niet tot voetbal. Zodra er ook maar enige vorm van (mogelijk tot) macht mogelijk is zal iemand zich daarmee het voordeel willen doen. Deze vorm van macht heeft als grondslag het zijn van keuzeheer (trainer/coach), sponsor of bestuursfunctionaris.

Bouwfraude, politiek theater, woningcorporaties, tim-kuik bv, topbankiers, inkopers bij politie en defensie, grote onderwijsinstellingen.... et cetera et cetera....

Maar de mensheid veranderen, dat gaat je niet lukken. Als je wilt "winnen" in dit soort zaken heb je 2 opties: "join them" of "learn the game and beat them". Optie 2 lijkt de logische keus maar de weerstand zal groot zijn.

Of toch optie 3. Niets doen en hopen op dat ene klein beetje geluk. Het kan...... maar hoeveel mensen in jouw omgeving hebben die hoofdprijs van de staatsloterij al gewonnen?

Door Tweakers user Malarky, zaterdag 1 november 2014 12:36

Ik ga er vanuit dat je verhaal klopt in hoofdlijnen. Aangezien voetbal onderdeel is van de samenleving en dit probleem overal voorkomt. Wel denk ik dat het ernstiger voelt in het voetbal aangezien ouders geneigd zijn hun eigen kind te overschatten. Ook dat zien we elders, bijvoorbeeld bij 1 havo/vwo. Jou kloppende theorie is dan koren op de molen van elke ouder, ook al gaat het voor hen niet op.

Door Tweakers user 318025, zaterdag 1 november 2014 16:03

Voetbal is sowieso maar onzin, dus ik zou het helemaal niet zo serieus nemen.

Door Tweakers user -RetroX-, zaterdag 1 november 2014 20:58

Jigu-Yong schreef op zaterdag 01 november 2014 @ 16:03:
Voetbal is sowieso maar onzin, dus ik zou het helemaal niet zo serieus nemen.
Een miljardenindustrie onzin noemen... ok. Verlicht mij even wat jouw buitengewoon zinvolle invulling is van het leven?

Door Tweakers user Dreeke fixed, zondag 2 november 2014 15:00

Jigu-Yong schreef op zaterdag 01 november 2014 @ 16:03:
Voetbal is sowieso maar onzin, dus ik zou het helemaal niet zo serieus nemen.
Dat is dus het probleem, er gaat enorm veel geld in om en dan deze manier van selecteren.
Het gebeurd dus ook in andere sectoren zoals in de andere reacties staat, maar hier (en bij de banken misschien) valt het wel het meeste op. In de VS vullen ze baseball en football in :)

Door Tweakers user Poltergeist, maandag 3 november 2014 06:34

Ik heb de ballen verstand van voetbal, maar leg mij dan eens uit waarom dit in het buitenland niet gebeurd? Zoals -RetroX- al vertelde is dit nou niet een probleem wat alleen bij voetbal voorkomt: het zit in de samenleving. Waarom zou het dan in (bijvoorbeeld) Engeland anders zijn? Want ik zie wel een heleboel nederlandse spelers in de buitenlandse competities voetballen. En die doen het daar dan best goed. Als jouw verhaal zou alleen voor Nederland zou gelden, dan zouden die mensen daar ook niet spelen...

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 3 november 2014 08:17

Poltergeist schreef op maandag 03 november 2014 @ 06:34:
Waarom zou het dan in (bijvoorbeeld) Engeland anders zijn?
Het is in Engeland ook niet anders. Alleen Engeland (maar ook Spanje en Duitsland) heeft veel meer inwoners. Het percentage goede spelers is vergelijkbaar met Nederland. Echter als je dat doorrekend in absolute aantallen dan hebben deze competities wat meer spelers. Dit zie je dan ook weer terug in het aantal professionele competities. Waar Nederland moeite heeft om uberhaubt een 1e divisie te vullen hebben ze in Engeland er gewoon 4. Wat er dus bovenin (eredivisie/premierleague) speelt verhoudt zich in sterkte dus gewoon op absolute aantallen. (even indivuduele sterspelers en miljoenenbudgetten van clubs buiten beschouwing gelaten)

Wat mij in het voetbal echt nog steeds verbaast is waarom landen als China, India, Bangladesh en Indonesie (>250 miljoen inwoners) nog niet domineren in het voetbal.

Reageren is niet meer mogelijk